KapitalKåt Detaljhandel, MoteJulsMødre og ei Spinnvill Førjulstid…

Foto : Fra Årets julepynt fra Illums Bolighus..

 

Så har det blitt helg igjen og eg har ei laaaang lista med gjøremål foran meg.. Ting som har slått ner som lyn fra klar himmel i Kånå sin hjernebark, og manifistert seg på mi “to do” lista før jul.. Den eina spektakulære oppdraget itte det andra har blitt ført opp i kronologisk rekkefølge, og eg har heile veien forskjøvet de fram te neste helg.. For ukedagane har vært stupfulle av heftige jobbdager, kaotiske ittemiddager og me har løpt fra og te selskap, avslutningar og Lucia feiringer, og kronet det med julegudstjeneste på torsdags kveld..

Derfor spretta eg og Kånå ei champagne flaska i pur glede øve at alle avslutningar og lignande, va øvestått med brask og bram.. Og hadde ein liten fest for oss sjøl, for vel utført oppdrag i desember, igår kveld..

Eg tok det sjølsagt med ro, vel vitande om alt så ska gjerast denna helgå.. Handla pinnekjøtt, ett par presanger gjenstår, julatreet må rotast fram fra Bodå, henga opp julalys utenfor, det ska bakast både ein ny runde med kakemenn, krumkaker e og mitt oppdrag, vaska bilar før jul, sikkert vaska litt inne her og om lykken står meg bi.. Ja, detta e vel bare det eg komme på sånn i farten.. Så komme levering og henting av presanger, få avgårde dei siste julakortene etc, etc..

 

” Det e nesten som om man begynne å lura litt på, om sjølve kosen med julå forsvinne i førjuls-stresset med å bli klar te jul.. At man rett og slett kava for mye på for at alt ska bli perfekt, og ende opp totalt utslitt, når julå ringast inn..

 

Og det e vel ikkje det som e meiningå med sjølve julafeiringå.. Grøss og gru, altså.. Julefeiringå, den e iferd med å bli overkommersielt.. Det e høytid for detaljhandel og lignande, og for all del, det ska det jo gjerna vær.. Men, eg må bare få sei at eg synast det begynne å ta heilt av, når butikkane reklamera om julepresanger te Kidsa, som kosta fra 5-6000 spenn og oppover.. Ja, ein butikk reklamerte til og med for ein Gaming Pc te langt over 10 000,- kroner.. Tjera vena meg….

Då har det blitt tatt så te de grader ut av proporsjonar, altså.. Spør du meg.. E det løye mange foreldre blir fortvila før jul da, når deiras håpefulle komme med ønskene sine..?!

Og ikkje minst denna her julepynt/dekorasjons bransjen, som har begynt å kjøra forskjellig stiler kvart år.. Så alle overivrige mødre som absolutt må følga moten, ja dei må handla ny julepynt kvart år.. Herreguuud.. Når eg va liten, så laga me julapynt på skolen og heima i førjulstiå.. Som me stolte hengte opp på julatreet, det treet me pynta på Litlajuleaften.. Nå har folk pynta treet nesten før 1 søndag i Advent, med det absolutt sista innen årets juletrepynt mote..

 

” Gudhjølpe meg.. Snart så har me vel sånne motevisninger kor Juletrær går på Catwalken, med årets julepynt kolleksjon på seg.. Det sko ikkje forundra meg ett sekund..

 

Og har Kidsa i heimen laga “flott” juletrepynt i barnehagen, eller på skolen.. Så kan du ta fanken på at sånne “MoteJulsMødre” garantert gjemme det bort, eller i beste fall lar kidsa pynta litt på sine egne rom, med pynten sin.. Om ikkje “MJM” har tatt totalt over der og, fordi vinduet te den den håpefulle vende mot stuå te nabokånå.. Sånn at man e nødt te å holda fasaden der og, med utsøkt julepynt i høgaste kvalitet.. Herre Jesus og himmelens Hærskare, altså..

Har egentlig ikkje alt detta med Jul, Presanger og Julepynt tatt heilt av, og blitt ein einaste lukrativ kommersiell førjulskavalkade av kjøpehysteri..!?? Eg vett ikkje..

Eg får sei som Svigerfar alltid legge til, itte han har kommen med velmeinte gode råd.. “Men, det kan jo godt vær eg tar feil, altså” .. Kanskje e det det som e meiningå med julå, nå te dags.. At me ska stressa fra det eina te det andra, handla spinndyre presangar og bytta ut julapynten kvart år.. Det å vær med familien sin, kosa seg med julebakst i ro og fred og kanskje laga flott heimalagd julatrepynt og lignande, det e heilt klart ikkje “In” meir.. Eller så finnes det rett og slett ikkje tid te det meir..

 

” Kanskje ska man ligga som halvslakta dyr i romjulå, velvitande om at man har hatt ei alle tiders “Motejul”.. Med det sista nya i julepynt, skåltomme bankkontoar og utakknemliga ungar som ikkje fikk Iphone X, men “bare” ein nr 7, eller 8..

 

NEI.. Det trur eg ikkje e meiningå.. Hverken meir eller mindre.. Det e på tide man gjerna tar julå tebake, spør du meg.. Og går litt i seg sjøl og tenke litt på ka meiningå med Julå e.. Sjølsagt ska man ha julapynt, presanger og lignande.. Men, alt med måte og fornuft.. Julå e i mine auger ei tid kor man ska kosa seg med familien, gå på koselige julevisittar og tilbringa tid med dei man gjerna ikkje ser så ofta.. Det e me foreldre som e med på å skapa ultraville forventningar om jul, sammen med ei kapitalkåt detaljindustri..

Men, det e og me foreldre som kan sei “Stopp”.. Detta vil me ikkje vær med på meir..

Me, som e foreldre nå te dags kan sei oss fornøyd med den pynten me har, eller som kidsa så stolt har laga i barnehage og på skole.. Det e me foreldre som kan gjør avtaler innbyrdes i familien, om kor mye man ska handla te kvarandre, i sum av julapresanger.. Eg trur dagens forventningspress sånn med tanke på julegaver og kossen man vil fremstå utad, e mye meir skadelig for kidsa.. Enn om det står ett glass julaøl på middagsbordet, på juleaften.. Sjølsagt om det bare blir med ett glass, og ikkje 10..

 

” For alkohol høyre heller ikkje sammen med jul, men ett glass te pinnakjøttet gjør ikkje folk te dårlige forbilder.. Då e det mye verre å ødelegga ein heil familieøkonomi, fordi det e jul.. Spør du meg..

 

Fordi man ikkje ska vær nåke verre enn alle andre..

 

Jul, det e ei tid man ska kosa seg.. Med familie, venner og seg sjøl.. Velvitande om at man faktisk kan øveleva Januar månad og, med mat i kjøleskapet, betalte rekningar og plass i Bodå te all julapynten.. ‘

Men… Som sagt.. Det kan jo vær at eg tar heilt feil, for all del…

 

Uansett.. Kos dåkke den sista ukå før jul, Folkens.. Eg ska prøva eg og.. Sjøl om eg har tusen ting å gjera..

=D

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg