Handletur, litt Trafikk og oss Haugalendinger bak rattet…

Foto :  RJ Sangosti/The Denver Post via Getty Images

Eg vakna te ett himla spetakkel i loppekasså på lørdags morgen, og det va ikkje fra Kånå.. 3 galne ungar lå og kauka, såg på tv og vrengde seg,   så det gjekk dønningar i sengå.. Eg såg ingen anna løysning enn å smyga meg ut av, å lista meg opp trappene.. Gjekk rett på kjøkken og fyrte igang ein kopp kaffi, før eg sette meg i sofaen og nøyt ei litå stund med ro og fred.. Og ein kokvarm goe kopp kaffi.. Gudhjølpe meg, det va jaggu meg godt å komma seg vekk fra haraballet der nere..

For all del, det e skikkelig kos at ungane vil komma inn og kosa litt om morgenen.. Men når Mini’en komme dundrande inn i  06:00 tiå, og drar med seg dei andre når nebbet te hanen nærma seg 07:00..

Ja då får eg forsåvidt nok av apekattane og lura meg som regel ut derifra, ikkje minst så hadde me mye som sko gjerast igår.. Så litt planlegging tenkte eg heilt klart va på sin plass.. Det e jo greit å ha ein slags plan for lørdagen, når timeplanen nærmast e stupfull.. Og når eg endelig har klekt ut ein mesterlig plan for dagen, så pleie Kånå å komma rekande opp trappene, med ein hale av ungar på slep.. Og alle mine planar går te helsikke, trumfa av ei Kånå på speed som allerede hadde laga ein overordna plan, dagen før..

 

” Hu e ein racer på det, å planlegga saker og ting som hu ikkje lar meg få innsyn i, før i siste sekund.. Og som då sjølsagt har høgare prioritert enn mine planar..

 

Det hende at eg prøve å vær i forkant av Kånå sine planer, at eg rett og slett har forsøkt å sjå inn i framtiå.. Å tenke litt sånn som “Ka trur du Kånå komme te å finna på idag da, Frode”, men eg får det ikkje te.. Kånå e totalt uforutsigbar men alikavel lika lett å lesa som ein fisk på land.. Ein fisk som ligge å sprika med gjellene, og ikkje får pusta.. Men, der fisken blir sjeleglad når man kasta den i sjøen igjen, så går man garantert på ein smell, om man gjør det samma med Kånå.. Sånn metaforisk sett, altså..

Eg tar jo ikkje å slenge Kånå på sjøen, sjøl om man te tider kan væra langt over punktet for “litt” frista..

Eller, ein gang gjorde eg det når me sko ut me båten vår, og akkurat hadde sjøsatt den.. Då klarte Kånå å mista bilnøklane våre i sjøen, rett inne med kaien.. Det va ikkje akkurat fristande å dukka ner i det iskalda vannet, sjøl om det va sumar.. Badetempen på vestlandet krype sjelden øve min terskel for bading, så det blei Kånå som måtte te pers, heilt klart.. Eg e forsåvidt litt usikker på om det va hu eller eg som mista nøklane, når eg tenke meg om..

Men, eg lura meg på om eg ikkje brukte familiejuvelane som argument, for å slippa å bada i den iskalde sjøen.. Mini’en kom forsåvidt ikkje så lenge ittepå, så kor smart det va kan man jo diskutera..

 

Uansett så blei alle mine så smått geniale planar denna lørdagen og, kjørt i senk av “Bulldozeren” som kom trampande opp trappå.. Og mine synske egenskaper blei skutt i filler av ei mitraljøsa av planer, som Kånå hadde lagt for dagen.. Me sko handla dei siste presangane, pinnakjøtt og levera Litlajentå i selskap, + ein del andre ærend som sjølsagt eg måtte væra med på.. Eg hadde tenkt å foreslå at hu tok handlegreiene, mens eg tok føre meg det som sko gjerast i heimen..

Men, ett sylskarpt blikk stogga kjeften min, som hadde begynt å basunera tankerekkå mi ut høgt.. Så då blei eg jo med då..

Eldstemann ville væra heima, Han i Midten fikk me te alt hell plassert hos Svigerfar så det va bare dei 2 minste som sko væra med.. Eller forsåvidt kun Mini’en, Litlajentå leverte Kånå i selskap før me for ut.. Og det starta bra, sånn egentlig.. Pinnakjøttet fiksa me først, kor eg bare sendte Kånå på kjøttbutikken, mens me stod å venta i bilen.. Så va det ett pr presangar som sko te pers, kor Han i Midten sin blei fiksa lika kjapt som pinnakjøttet..

 

” Men så begynte det å skjera seg når Eldstemann stod for tur.. For Kånå e blitt ein racer på å sjekka andre butikkar, med tanke på pris og lignande..

 

Herreguuud.. Me kunne visstnok spara ein hundrelapp om me suste opp på Lefdal og kjøpte denna tingen, som me nå stod og hadde mellom fingrane på Toyseroys, eller nåke sånt.. Og rett og slett vært langt foran skjema, så nåke motvillig og med tankane på ein fadese i Danmark for nåken år siå, ga eg motvillig itte.. Eg hadde på følelsen at detta ikkje kom te å vær nåke sjakktrekk, men Kånå va i seget og då e det som regel nyttalaust å legga ner veto..

Sjøl om eg faktisk e svak for å spara nåken kroner, såg eg heller nytten i å vær fort ferdig med dagens handlestrabaser..

Men Kånå slengte den raske løysningen fra seg og rusha oss ut i bilen, hvis me skunta oss nå så tapte me ikkje mye terreng, meinte hu.. Me spant ut fra parkeringen og suste opp mot Lefdal, og kjørte rett inn i “helvetes gap” sånn med tanke på parkering, bilkaos og spinnville medbillistar.. For gudhjølpe meg, der Lefdal holde te.. Der e og Rema 1000, Europris, Jula og ein parkeringsplass som ikkje e stor nok for ein av butikkane, eingang..

 

” Hvis man då legge te kjøpekåte Haugalendingar som ikkje har tanke for andre enn seg sjøl inn i ligningen, når man ferdes ute i trafikken.. Så e stort sett kaoset komplett.. Mild sagt..

 

Ein sauaflokk som hadde forvilla seg inn i Haraldsgatå på ein prikkedag, hadde garantert klart å oppført seg bedre.. Og på ein nåke meir høflig måte kommen seg ut av uføre, enn oss Haugalendingar bak rattet på ein bil, i julastresset.. Me hissa oss opp, trenge oss på og ska først inn, først ut og først øvealt rundtomkringfallera.. Normal bilkotyme og medtanke for kvarandre i trafikken, det e me Haugalendingar totalt blotta for..

Der me hytta me nevane, sende stygge blikk og forbanne oss øve kor idiot dei i de andre bilane e.. Åsså e me ikkje ett hakk bedre sjøl..

Man e nesten nødt te å la seg sjøl bli med på galskapen, for å ikkje bli ståande igjen på parkeringen te de stenge, som ein ein tosk.. Detta må rett og slett vara ett av dei få tilfellene kor man komme bedre ut av det, som idiot enn ein tosk.. Heilt klart.. Og på toppen av det heila itte å ha tråkla seg gjennom havet av med-idiotar, så har sjølsagt ikkje Lefdal denna tingen me sko ha, inne på lager.. Så då e det ut av butikken å avgårde, raude i toppen og på an igjen.. For å komma seg ut av detta reinspikka spetakkelet av idiotiske Haugalendingar..

 

” Det e sikkert gale andre plassar i landet og, men eg har på følelsen at me Haugalendingar e øverst på pallen, hverken meir eller mindre..

Kronidiotar, det e det me e.. Sett sånn enkelt på det..

 

På vei nerøve mot Toyseruss så får Kånå ett innfall om å sjekka Elkjøp itte å ha tråla internettet igjen, og funnet ut at der har de saken 50,- billigare enn Toiserus.. Tjera vena meg, tenke eg for meg sjøl men kjøre nå opp te Elkjøp, og møte ihvertfall nåke mindre kaos enn der me kom fra.. Kånå jogga inn, men komme tomhendt ut.. Planen om å sjekka Power har hu nå slått fra seg, me får heller stå i den femtilappen og kjøpa det der de har det..

Eg takka høgare makter og registrere at me snart må henta Litlajentå i selskapet igjen.. Og frykta ett øyeblikk at Tusseroys har solgt dei siste de hadde inne..

Men lykken stod oss bi og Kånå kom triumferande ut fra butikken, den butikken me hadde forlatt for ein time siden.. Med posen dinglande foran seg som om hu har gjort tidenes kjøp, eg hadde ein god del ytterst på tungå som pressa seg på, men klarte å slå inn filteret i siste sekund.. Eg kom i hug fadesen min i Danmark for nåken år siå, kor eg sa de gjerna hadde ett spill Eldstemann ville ha, billigare ein anna plass inne på senteret.. Men sjølsagt va alle utsolgt, Også der me fant det først, men la det fint på plass igjen..

 

” Og endte opp med å kjøra halva Danmark rundt ittepå, for å ordna opp itte meg.. Med ei illsint Kåna, ein gråtkvalt gut og ein spinnvill flokk med sure ungar, bak i bilen..

Å huttemeg tu..

 

Så eg lot Kånå få nyta triumfen sin og va sjølsagt enige med hu, i at det jaggu meg va godt å få det gjort.. Sjøl om me forsåvidt kunne hatt gjort det for ein time siden.. Av og te så e dei beste seierane, dei kampane man ikkje tar.. På ein måte.. Men, men.. Eg fant roen igjen, før me kjørte å henta Litlajentå og stakk ein tur på Oasen for å fiksa dei siste ærendene på tapetet der.. Eg gjekk å vasa i koma som ein tosk og va enige i alt Kånå sa og meinte, men då va jo det gale og.. Det e fader meg nærmast umulig å forstå seg på kvinnfolk..

E man uenige om nåke så e man idiot, og når man då tar te vet og e einsamd enige med de .. Ja, då e man fanken meg idiot då og..

Eg lurte på om om eg bare sko kjøra Tause Birgitte stilen mot Kånå ei stakka stund, men rekna med at det sikkert hadde blitt feil det og.. Så eg foreslo at det gjerna va på tide med ein liten matbit, og det blei nå ihvertfall tatt godt imot.. Så, ein “liten” tur ut og gjera nåken ærend, som på det versta føltes som om man va midt i ett fullblods stridsområde i Beirut.. Den blei avslutta på rolig vis, mens me kosa oss med litt god mat, ein liten kaffitår og ein pust i bakken for å få ner pulsen..

Og når me kom heim så tenkte eg at det jaggu meg e godt, at det e ett år te neste gang det e jul.. Og me ska ut for å gjera dei siste ærendene..

Man kan jo fanken meg bli tullerusk av mindre vett du, spør du meg..

 

Jaja.. Det kunne jo vore værre, og det hadde jaggu meg ikkje vært ett hår bedre det… Heilt klart…

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg